wszystkie artykuły z działu >> INSTALLATION
15 grudnia 2016
wszystkie artykuły z działu >> INSTALLATION

Olafur Eliasson 'The Weather Project' Tate Modern

Fascynująca i unikalna instalacja odwracająca relacje między naturą a sztuką

'The Weather Project' to fascynująca i unikalna instalacja odwracająca relacje między naturą a sztuką. Duńsko-islandzki artysta Olafur Eliasson przeniósł pojęcie 'Pogoda' do wnętrza Tate Modern w Londynie. Wystawa pozwala odwiedzającym poruszać się we mgle lub leżeć na ziemi i kontemplować nieskończone wrażenie pulsującego słońca.

"W swojej pracy nie szukam relacji w obcowaniu ze sztuką, obiektami czy obrazami. Przenosząc krajobraz do pomieszczeń muzeum byłem ciekawy, jakie odczucia będzie budziło zetknięcie ze sobą dwóch tak różnych światów jak: krajobraz naturalny a uporządkowane wnętrze. I dalej - do jakich doświadczeń wewnętrznych będą się te odczucia odnosić.”- tak mówił Olafur Eliasson komentując inną ze swoich Instalacji „Riverbed” w Louisiana Museum of Modern Art w Humlebæk w Danii.

Pojęcie 'Pogoda' występuje bardzo często w treści naszych rozmów. XVIII-wieczny pisarz Samuel Johnson znakomicie zauważył "Powszechnie wiadomo, że kiedy spotyka się dwóch Anglików ich pierwsza rozmowa zaczyna się od pogody. W pośpiechu mówią to, co każdy musi już wiedzieć: zbyt gorąco lub zimno, słonecznie czy pochmurno, wietrznie czy bezwietrznie”. Z pewnością nie tylko Anglicy od tego zaczynają większość rozmów.

W Instalacji ‘In The Weather Project’ w londyńskiej Tate Modern, z roku 2003, Olafur Eliasson jako podstawę do poszukiwania pomysłów, doświadczeń i mediacji wziął własnie wszechobecny temat 'Pogoda". Pomieszczenie Turbine Hall zdominowały słońce, niebo i mgła. I to własnie delikatna i wszechobecna mgła, która wypełnia całą przestrzeń pomieszczenia sprawia, że pejzaż Turbine Hall wygląda jak prawdziwy. W Instalcji wykorzystano światła monchromatyczne, folie projekcyjną, maszyny do zamglenia, folie lustrzaną, aluminium i rusztowania. Instalacja ma wymiar: 26,7 m x 22,3 m  x 155,4 m.

Na końcu długiego na 155 metrów korytarza umieszczona jest gigantyczna okrągła forma zbudowana z setek monochromatycznych lamp, które niezauważalnie pulsują z mała częstotliwością. Światło wykorzystane w Instalacji jest powszechnie stosowane w oświetleniu ulicznym, gdzie lampy emitują światło o wąskiej częstotliwości i gdzie inne kolory niż żółty i czarny są niewidoczne. Tym samym przekształcają pole widzenia wokół gigantycznego „słońca” w rozległy krajobraz. Odwiedzających otacza olśniewający blask łączący sferę realnej przestrzeni z miejscem do refleksji.

Olafur Eliasson
The Weather Project, 2003 [VIDEO]
Monofrequency lights, projection foil, haze machines, mirror foil, aluminium, and scaffolding
26.7 m x 22.3 m x 155.4 m
Installation in Turbine Hall, Tate Modern, London
Kurator: Susan May, Tate Modern

Photo: Studio Olafur Eliasson
Courtesy the artist: neugerriemschneider, Berlin i Tanya Bonakdar, New York

© Olafur Eliasson 2003

więcej Instalacji Olafur'a Eliasson'a:

wizytówki

Komentarze:

loading
Nikt jescze nie skomentował tego artykułu.

Reklamy

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.