Reklama

wszystkie artykuły z działu >> INSTALLATION
18 lipca 2017
wszystkie artykuły z działu >> INSTALLATION

Studio Gang zaprojektowało letnią instalacja 'Hive' w National Building Museum w Waszyngtonie

2700 kartonowych tub  modyfikuje dźwięk i światło

Waszyngtońskie National Building Museum i Studio Gang prezentują 'Hive', instalację towarzyszącą Summer Block Party. 'Hive' wznosząca się w prestiżowym Great Hall zbudowana jest z ponad 2700 tub z kartonu. Materiał nadaje się do recyklingu, jest leki i odnawialny. Rury mają różną wielkość od kilkunastu centymetrów do 3 metrów i tworzą trzy dynamicznie połączone, kopułowe komory. Najwyższa kopuła ma wysokość ponad 20 metrów.

'Hive', National Building Museum Waszyngton, projekt Studio Gang, photo Tim Schenck

'Hive', National Building Museum Waszyngton, projekt Studio Gang, photo Deanne Madsen

Instalacja może modyfikować i wchodzić w interakcję z dźwiękiem i światłem. Mniejsze komory 'Hive' wyposażone są w rurowe instrumenty, począwszy od prostych rurek bębnowych, aż po dzwonki zawieszone w przestrzeni. Każda komora ma unikalne właściwości akustyczne, które mają wpływ na brzmienie instrumentów i pogłos. Największa, główna komora filtruje do wnętrz naturalne światło Wielkiej Sali tworząc skomplikowane wzory światła i cienia w przestrzeni.

'Hive', National Building Museum Waszyngton, projekt Studio Gang, photo Deanne Madsen

Na zewnątrz rury mają odbijającą srebrną powłokę, wnętrze jest w kolorze żywej magenty, tworząc spektakularny kontrast wizualny z zabytkowym XIX-wiecznym holem muzeum i monumentalnymi korynckimi kolumnami.

'Hive', National Building Museum Waszyngton, projekt Studio Gang, photo Deanne Madsen

'Hive', National Building Museum Waszyngton, projekt Studio Gang, photo Deanne Madsen

'Hive', National Building Museum Waszyngton, projekt Studio Gang, photo Deanne Madsen

Instalacja swoją formą przypomina min.: Gateway Arch Saarinena w St. Louis, Kopułe Brunelleschiego we florenckiej katedrze, domki wulkaniczne Musgum w Kamerunie, a także krzywiznę sieci pajęczej. Dzięki wykorzystaniu kształtu każda komora równoważy siłę konstrukcyjną i podtrzymuje własny ciężar, osiągając wysokość, która umożliwia unikalny akustyczny efekt. Wysokie, a zarazem intymne formy pozwalają zwiedzającym zarówno przebywać w instalacji na parterze jak i doświadczać jej z balkonów na wyższym piętrze Muzeum, zapewniając wiele ekscytujących perspektyw.

Źródło: National Building Museum, https://www.nbm.org/

Miejsce: National Building Museum, Waszyngton
Instalacja ‘Hive’
Project: Studio Gang http://studiogang.com/
Termin: 4 lipca - 4 września 2017 roku
Pictures: Deanne Madsen

wizytówki

Komentarze:

loading
Nikt jescze nie skomentował tego artykułu.
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.