Reklama

wszystkie artykuły z działu >> INSTALLATION
31 lipca 2017
wszystkie artykuły z działu >> INSTALLATION

Look! Look! Look! Studio Morison ożywia zabytkową posiadłość w Anglii

Dlaczego Ananas? I dlaczego róż?

Dzięki wsparciu Trust New Art i Arts Council England światowej sławy artyści, Heather i Ivan Morison ze Studio Morison, wprowadzają życie do starej angielskiej posiadłości Berrington Hall w Herefordshire w Wielkiej Brytanii - realizując pawilon Look! Look! Look!

Architektura Look! Look! Look! w niezwykle wdzięczny sposób łączy XVIII wiek i czasy współczesne zapraszając do zwiedzania Berrington's Walled Garden, który zaprojektował i stworzył "największy ogrodnik w Anglii", Lancelo 'Capability' Brown.

Look! Look! Look! sprawia, że historia staje się teraźniejszością. W Berrington Hall od lat odbywa się wiele wystaw i wydarzeń. Ale to dzięki 'różowemu ananasowi' rezydencja staje sie rozpoznawalna wśród szerokiej publiczności na całym świecie. Przestaje też onieśmielać. Zaprasza! Każdy może wpaść po drodze i dobrze się bawić, a przy okazji poczuć historyczne dziedzictwo Wielkiej Brytanii.

Look! Look! Look! / Studio Morison / photo © Ivan Morison

Dlaczego Ananas? I dlaczego róż? Te dwie rzeczy wydają się dalekie od skojarzenia z historią. Otóż nic bardziej mylnego. Zarówno kształt konstrukcji przypominający ananasa jak i jej różowy kolor nie są przypadkowe. Bezprecedensowa Look! Look! Look! nawiązuje bezpośrednio do georgiańskiej tradycji Berrington Hall.

Heather Peak i Ivan Morison spędzili ponad rok badając georgiańską historię rezydencji i otaczającego ją ogrodu - symboli bogactwa rodziny. Rezultatem tych badań jest złożona forma struktury „Różowego ananasa”, która odzwierciedla kształty geometryczne znalezione w aranżacji wnętrza rezydencji. Dodatkowo bliskie podobieństwo do ananasa zainspirowane jest tradycjami XVIII-wiecznymi, w szczególności importowanymi egzotycznymi owocami, szczególnie ananasami, które według projektantów były kiedyś uprawiane w Berrington. Różowy kolor elewacji też nie jest przypadkowy. Został on wybranym z palety tradycyjnych georgiańskich kolorów.

Look! Look! Look! / Studio Morison / photo © Ivan Morison

Look! Look! Look! / Studio Morison / photo © Ivan Morison

Oryginalna Instalacja zajmuje powierzchnię 100 metrów kwadratowych. Pawilon Look! Look! Look! powstał jako papierowe origami, by następnie otrzymać możliwy do realizacji kształt. Stalowa konstrukcja Pawilonu składa się z 90 drewnianych ram. Każda obłożona jest wodoodporną tkaniną na bazie włókna szklanego, dostarczoną przez firmę Mermet. Inteligentna tkanina nie tylko chroni przed słońcem i deszczem zapewniając komfort wizualny i termiczny, ale jednocześnie ogranicza zużycie energii.

Look! Look! Look! - Structure Specifications / Studio Morison / © Studio Morison

"Rózowego ananasa" można odwiedzać do końca grudnia 2019 roku. Można odpocząć, zorganizować piknik, posłuchać muzyki czy poćwiczyć jogę. Można też wziąć udział w letnim programie wydarzeń. Pawilon to również miejsce, do pozyskiwania funduszy na przywrócenie zaniedbanych części ogrodu do jego XVII-wiecznych początków wykreowanych przez wspaniałego Lancelo 'Capability' Brown’a.

Bezprecedensowa Instalacja Studia Morison próbuje uciec od sztywnych zasad architektonicznych. Jeżeli zatrudnia się doskonałych projektantów to najtrudniejsze zadanie staje się bardzo proste.

---------------

Look! Look! Look!
Design  by
Heather i Ivan Morison, Studio Morison

Miejsce: Berrington Hall w Herefordshire, Wielka Brytania
Organizatorzy: Trust New Art i Arts Council England
Termin: 10 czerwiec 2017 - 31grudnia 2019 r.

Źródło: National Trust www.nationaltrust.org.uk i Studio Morison www.morison.info
Photos: Ivan Morison i Marsha Arnold

 [VIDEO] Berrington and Capability Brown

 

 

wizytówki

Komentarze:

loading
Nikt jescze nie skomentował tego artykułu.
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.