Reklama

wszystkie artykuły z działu >> INSTALLATION
03 czerwca 2018
wszystkie artykuły z działu >> INSTALLATION

Situation Room: Jana Winderen i Marc Fornes / THEVERYMANY

Samopozytywne środowiska / wszechświat jako najczystsza forma zaangażowania. Projekty MARC FORNES / THEVERYMANY badają i rozwijają struktury samonośne. Sednem tej motywacji jest zawsze ostateczne pragnienie tworzenia niespotykanych, unikalnych, przestrzennych doświadczeń...SITUATION ROOM to lekka i ultracienka konstrukcja stworzona przez Marca Fornesa, artysty znanego z kreacji samonośnych struktur. Instalacja  w nowojorskim Storefront for Art and Architecture (zrealizowana w roku 2014) wzbogacona była artystycznymi dźwiękami norweskiej artystki Jany Winderena.

SITUATION ROOM  to dwadzieścia sferycznych form o różnych średnicach tworzących dialog pomiędzy tym co znane z nieznanym. Przestrzenna otoczka sferycznej konstrukcji działała jak membrana akustyczna.

2014 | SITUATION ROOM | Art Installation| Storefront for Art and Architecture New Yor
Projekt: Jana Winderen i Marc Fornes / THEVERYMANY 
Photo MIGUEL DE GUZMÁN – courtesy of MARC FORNES / THEVERYMANY

2014 | SITUATION ROOM | Art Installation| Storefront for Art and Architecture New Yor
Projekt: Jana Winderen i Marc Fornes / THEVERYMANY 
Photo MIGUEL DE GUZMÁN – courtesy of MARC FORNES / THEVERYMANY

Instalacja SITUATION ROOM została zlecona przez Storefront for Art and Architecture przy wsparciu Robert Rauschenberg Foundation. Dodatkowe i hojne wsparcie zostało dostarczone przez firmę bengal.fierro z siedzibą w Brooklynie, która odpowiedzialna była za prototypowanie, wycinanie laserowe 2000 unikatowych części i opracowanie powłoki proszkowej dostosowanej do neonowego różowego koloru instalacji.

2014 | SITUATION ROOM | Art Installation| Storefront for Art and Architecture New Yor
Projekt: Jana Winderen i Marc Fornes / THEVERYMANY 
Photo MIGUEL DE GUZMÁN – courtesy of MARC FORNES / THEVERYMANY

2014 | SITUATION ROOM | Art Installation| Storefront for Art and Architecture New Yor
Projekt: Jana Winderen i Marc Fornes / THEVERYMANY 
Photo MIGUEL DE GUZMÁN – courtesy of MARC FORNES / THEVERYMANY

SITUATION ROOM
autorzy Jana Winderen webside i Marc Fornes / THEVERYMANY webside
Miejsce: Storefront for Art and Architecture New York webside
Wsparcie: Robert Rauschenberg Foundation webside
Przygotowanie: Bengal Fierro, Inc
Termin: 4 paździenika – 20 grudnia 2014 roku

Wybrane realizacje Marc Fornes / THEVERYMAN

Minima | Maxima

Minima | Maxima, Structural Stripes 'Crawling Assembly' MARC FORNES / THEVERYMANY zapewnia chwilę kontemplacji wśród ruchliwych terenów World Expo 2017 Astana

2017 | Minima | Maxima | Permanent Public Art Pavilion | World Expo 2017 Astana, Kazakhstan
Projekt: Marc Fornes / THEVERYMANY Organizator: Epazote Sa. Vladislav Sludskiy
Photo by NAARO

2017 | Minima | Maxima | Permanent Public Art Pavilion | World Expo 2017 Astana, Kazakhstan
Projekt: Marc Fornes / THEVERYMANY Organizator: Epazote Sa. Vladislav Sludskiy
Photo by NAARO

2017 | Minima | Maxima | Permanent Public Art Pavilion | World Expo 2017 Astana, Kazakhstan
Projekt: Marc Fornes / THEVERYMANY Organizator: Epazote Sa. Vladislav Sludskiy
Photo by NAARO

2017 | Minima | Maxima | Permanent Public Art Pavilion | World Expo 2017 Astana, Kazakhstan
Projekt: Marc Fornes / THEVERYMANY Organizator: Epazote Sa. Vladislav Sludskiy
Photo by NAARO

The Origin of Stripes

Structural stripes

Pod Magnitude, stałą strukturą MARC FORNES / THEVERYMANY, ewoluuje wynalezienie przez studio topologiczny, chodzący, paskowy system materiałowy: 'structural stripes'

Vaulted Willow - Edmonton, Canada

The Chrysalis Amphitheater — Merriwether Park, Columbia, Maryland

Amfiteatr Chrysalis - zlokalizowany w środku Symphony Woods w Merriweather Park, Columbia, Maryland - oficjalnie została otwarta podczas ceremonii w sobotę, 12 września 2015 roku o 10 rano. Lekka konstrukcja wyróżnia się jako ikona, a jednocześnie harmonijnie komponuje się z otoczeniem. Struktura daje możliwość organizowania dużych imprez, a także posiada wiele zacienionych zakamarków, do codziennej interakcji.

Projekt: MARC FORNES / THEVERYMANY
Architect of Record: Living Design Lab
Inżynieria / teatralne / oświetlenie: ARUP
Wykonanie: Zahner
Na zlecenie: Inner Arbor Trust
Media: malowane gonty aluminiowe, systemy panelowe ZEPPS
Wymiary: 64 'H x 120' Szer x 82 'D
Budżet: 3,1 mln USD

 

all images courtesy of MARC FORNES / THEVERYMANY

wizytówki

Komentarze:

loading
Nikt jescze nie skomentował tego artykułu.
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.