Reklama

wszystkie artykuły z działu >> ARCHITEKTURA
04 marca 2018
wszystkie artykuły z działu >> ARCHITEKTURA

Najpiękniejsza restauracja na świecie znajduje się we Wrocławiu. Brawo BUCK.STUDIO

Wrocławska restauracja CAMPO Modern Grill wygrała nagrodę w kategorii „Restaurant” w międzynarodowym konkursie WIN Awards 2017 w Londynie. Projekt jako jedyny z Polski konkurował z restauracjami z Wielkiej Brytanii, Australii i Hong Kongu.

Autorami projektu polskiej restauracji jest BUCK.STUDIO, które ma na koncie wiele nagród i nominacji, m.in. za projekt wrocławskiej cukierni NANAN oraz Kina Nowe Horyzonty.

Campo to współczesny grill house serwujący argentyńskie steki i autorskie menu z akcentami kuchni Ameryki Południowej. Miejsce, w którym prostota i szczerość grają główną rolę zarówno we wnętrzu jak i na talerzu.Przestronne, utrzymane w ciemnej kolorystyce, wykończone szlachetnymi, naturalnymi  materiałami wnętrze odzwierciedla prostotę, szczerość i szacunek do natury – najważniejsze wartości, które definiują Campo. Są one widoczne także w menu z daniami przygotowanymi w duchu ‚comfort food’, w których najwyższej jakości argentyńskiej wołowinie towarzyszą lokalne produkty, sezonowe owoce i warzywa oraz wyjątkowy wybór win, z których wiele jest organicznych.

Do natury nawiązuje także nazwa lokalu, która w językach iberoamerykańskich oznacza pole, obszar ziemi przeznaczony pod uprawę roślin lub hodowlę bydła.

CAMPO Modern Grill projekt: BUCK.STUDIO zdjęcia: PION Basia Kuligowska, Przemysław Nieciecki

Szczerość i prostota widoczne są nie tylko w nazwie i estetyce wnętrza ale także w jego układzie funkcjonalnym. Transparentny za sprawą w pełni przeszklonych witryn lokal został podzielony na dwie klarowne strefy. Centralnie usytuowaną kuchnię wraz z zapleczem, toaletami i szatniami zamknięto w drewnianym, obudowanym boazerią kubiku, który od frontu otwiera się efektownym regałem na salę konsumpcyjną. Niemal 14 metrowy regał symbolizuje otwartość i domową atmosferę. Dobrze widoczny dla gości, pełni funkcję baru, w którym przechowywane jest wino, przygotowywane są napoje, krojony jest chleb i serwowane są przekąski. Regał jest także łącznikiem sali z dobrze widoczną dzięki dużemu oknu kuchnią.

CAMPO Modern Grill projekt: BUCK.STUDIO zdjęcia: PION Basia Kuligowska, Przemysław Nieciecki

CAMPO Modern Grill projekt: BUCK.STUDIO zdjęcia: PION Basia Kuligowska, Przemysław Nieciecki

Strefowanie funkcjonalne podkreśla także zróżnicowanie materiałów wykończeniowych. Szlachetna dębowa podłoga, skórzane sofy stojące na tle z ręcznie układanej mozaiki z czarnych otoczaków oraz lekka, stalowa zabudowa z neonem charakteryzują strefę sali konsumpcyjnej. W strefie kuchni i regału grafitowa posadzka z lastryko sąsiaduje z drewnianą konstrukcją regału i boazerią kubika.

 

CAMPO Modern Grill projekt: BUCK.STUDIO zdjęcia: PION Basia Kuligowska, Przemysław Nieciecki

Sala konsumpcyjna została zorganizowana tak by oferować różnorodne strefy dostosowane charakterem do wszelkiego rodzaju spotkań. Usytuowane pod ścianą sofy doskonale nadają się na biznesowy lunch lub kolację z przyjaciółmi, niewielkie stoliki w sąsiedztwie neonu to dobry wybór na romantyczną randkę, okrągłe stoły sprawdzają się z kolei podczas rodzinnych obiadów, a wysoki stół barowy jest idealny do degustacji wina i przekąsek w większym gronie znajomych.

CAMPO Modern Grill projekt: BUCK.STUDIO zdjęcia: PION Basia Kuligowska, Przemysław Nieciecki

Całość projektu charakteryzuje ogromna dbałość o detale – widoczna zarówno w serwowanych daniach, obsłudze, jak i w sposobie wykończenia mebli oraz doborze wyposażenia, z którego większość (żyrandole, stoły, stoliki, pomocniki kelnerskie) została zaprojektowana i wykonana przez lokalnych rzemieślników specjalnie dla Campo.

 

CAMPO Modern Grill projekt: BUCK.STUDIO zdjęcia: PION Basia Kuligowska, Przemysław Nieciecki

CAMPO Modern Grill projekt: BUCK.STUDIO zdjęcia: PION Basia Kuligowska, Przemysław Nieciecki

Detale odgrywają także ważną rolę w identyfikacji wizualnej lokalu. Karty menu, podkładki na sztućce czy uniformy obsługi, wykorzystując charakterystyczne we wnętrzu naturalne materiały takie jak drewno, mosiądz i skóra, podkreślają prostotę i naturalność całego konceptu.

 

CAMPO Modern Grill projekt: BUCK.STUDIO zdjęcia: PION Basia Kuligowska, Przemysław Nieciecki

CAMPO Modern Grill projekt: BUCK.STUDIO zdjęcia: PION Basia Kuligowska, Przemysław Nieciecki

INFORMACJE O PROJEKCIE
obiekt:
 CAMPO Modern Grill http://campomoderngrill.pl/

projekt: BUCK.STUDIO http://www.buck.pl/pl/
adres: ul. Podwale 83, Wrocław
metraż: 210 m²
ilość miejsc siedzących: 66
rok projektu: 2016
rok realizacji: 2016
czas przygotowania projektu: 18 tygodni
czas realizacji: 16 tygodni
wiodące materiały:drewno czereśniowe / otoczaki / lastryko / skóra / mosiądz
zdjęcia: PION Basia Kuligowska, Przemysław Nieciecki

Pełna lista projektów nagrodzonych WIN Awards 2017:
https://static.swipeuk.com/assets/1519653898-win17-winners-brochure.pdf

Więcej informacji o projekcie:
http://www.buck.pl/pl/?item=campo

 

wizytówki

Komentarze:

loading
Nikt jescze nie skomentował tego artykułu.

Reklamy

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.