Reklama

wszystkie artykuły z działu >> DESIGN
28 maja 2018
wszystkie artykuły z działu >> DESIGN

Nagroda Lighting Design Award (LIT) dla wrocławskiego zespołu hanczar studio za projekt Szklarni!

Realizacja obiektu wrocławskiego hanczar studio została dostrzeżona i nagrodzona w międzynarodowym konkursie Lighting Design Award w kategorii “Light Art Project”. “Szklarnia” powstała w ramach festiwalu Podlasie SlowFest 2017, który miał miejsce w połowie 2017 roku w Supraślu, małym miasteczku z kulturowymi tradycjami w pobliżu Puszczy Białowieskiej.

Była to jednak już druga odsłona tego projektu, albowiem powstał on jako forma ekspozycji projektu “Plantacja” Alicji Patanowskiej we wrocławskim kinie Nowe Horyzonty na przełomie 2016 i 2017 roku. “Plantacja” to zestaw ceramicznych form do hydroponicznej uprawy roślin, które wraz ze szklanymi naczyniami i kiełkującymi roślinami stanowią całość prezentacji.

Wrocławski zespół w skład którego wszedł Szymon Hanczar, Magdalena Kasprzyca oraz Przemysław Słowik zaproponowali instalacje na wzór archetypu szklarni, obiektu jednoznacznie kojarzonego z uprawą roślin. Dzięki modyfikacji geometrii obiektu, nadano mu wzniosły charakter, co szczególnie zwracało uwagę odbiorców. Powód, dla którego dokonano tego zabiegu okazał się, jak często bywa, o wiele bardziej prozaiczny.

“- Musieliśmy zmieścić się pod spocznikiem klatki schodowej, stąd konieczność obniżenia wysokość instalacji na znacznej jej długości.” - podkreśla jeden z autorów.

Od samego początku projektanci za cel przyjęli konieczność podkreślenia drobnych przedmiotów jakimi są prezentowane na niej formy ceramiczne wraz z kiełkującymi roślinami. Elementem, który do tego posłużył było światło. Światło umieszczone w półkach, na których ustawiono eksponaty. Przechodząc przez wodę rozświetlało system korzeniowy roślin, a w efekcie końcowym również i cały obiekt.

Szklarnię wybrano do prezentacji na Tokyo LIT Exhibition, pośród pozostałych, wyselekcjonowanych 30 obiektów. Wystawa odbędzie się w Tokyo w połowie maja.

nazwa: Szklarnia (ang. Greenhouse)
projekt: hanczar studio (Szymon Hanczar, Magdalena Kasprzyca, Przemysław Słowik)
rok: 2017

na zlecenie: Stowarzyszenie Nowe Horyzonty webside
zdjęcia: Pion Studio webside

hanczar studio webside

Lighting Design Award webside

 

 

wizytówki

Komentarze:

loading
Nikt jescze nie skomentował tego artykułu.
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.