Wizytówki

Reklama

wszystkie artykuły z działu >> ARCHITEKTURA
25 stycznia 2019
wszystkie artykuły z działu >> ARCHITEKTURA

PIVEXIN TECHNOLOGY i MUS ARCHITECTS z nagrodą Property Design Awards 2019

Nowa siedziba firmy PIVEXIN TECHNOLOGY zaprojektowana przez architektów z pracowni MUS ARCHITECTS z nagrodą Property Design Awards 2019w kategorii Bryła – biurowiec.

Gala Property Design Awards 2019 prezes Adrian Slany oraz Adam Zwierzyński z Mus Architects

Gala Property Design Awards 2019; Adrian Slany, prezes Pivexin Technology oraz Adam Zwierzyński z Mus Architects, photo materiały prasowe 4DD

Celem projektu było wielobranżowe opracowanie tworzące całościową wizję nowej siedziby Pivexin Technology, firmy tworzącej wyposażenie dla przemysłu, oferując klientom najlepsze rozwiązania technologiczne z zakresu automatyki i pneumatyki.Projektowana przestrzeń składa się z budynku biurowego wraz z zapleczem socjalnym, hali magazynowej oraz zagospodarowania terenu wokół budynków włącznie z dojazdem, parkingiem i zielenią ozdobną.

KOMPOZYCJA ARCHITEKTONICZNA

Budynek biurowy i hala magazynowa to przestrzenie o różnej funkcji jednakże w działalności firmy Pivexin Technology uzupełniają się i wymagają wzajemnego połączenia.

Dążyliśmy zatem do scalania struktury obu budynków tak, aby stworzyć spójny „organizm”, funkcjonalny kombajn składający się z niezależnych elementów, które jednak ponad wszystko tworzą całość. - mówią architekci z Mus Architects

W ten sposób powstała prostopadłościenna bryła łącząca w swoich ramach różnorodny program funkcjonalny.

Skóra zewnętrzna całego obiektu jest czarna jednakże w drodze modyfikacji została zróżnicowana pomiędzy dwoma funkcjonalnymi blokami – biurowym i przemysłowym. Elewacja biurowca jest w znacznym stopniu przeszklona, bardziej otwarta i trójwymiarowa, wyposażona w pionowe pilastry i poziome gzymsy akcentujące reprezentacyjną i frontową część kubatury. Elewacja hali magazynowej jest prosta i skromna – dopasowana do przemysłowego charakteru tej części bryły budynku. Aluminium i stal w kolorze czarnym, funkcja biurowa i przemysłowa połączone w jednej bryle stanowią dominantę w krajobrazie. Budynek Pivexin Technology jest zauważalny z ruchliwej ulicy Gliwickiej - Jest charakterystycznym znakiem w przestrzeni.

PIVEXIN TECHNOLOGY MUS ARCHITECTS property design award

Siedziba PIVEXIN TECHNOLOGY design by MUS ARCHITECTS wszystkie zdjęcia Tomasz Zakrzewski, Adam Zwierzyński

PIVEXIN TECHNOLOGY MUS ARCHITECTS property design award

Siedziba PIVEXIN TECHNOLOGY design by MUS ARCHITECTS

PIVEXIN TECHNOLOGY MUS ARCHITECTS property design award

Siedziba PIVEXIN TECHNOLOGY design by MUS ARCHITECTS

PIVEXIN TECHNOLOGY MUS ARCHITECTS property design award

Siedziba PIVEXIN TECHNOLOGY design by MUS ARCHITECTS

PIVEXIN TECHNOLOGY MUS ARCHITECTS property design award

Siedziba PIVEXIN TECHNOLOGY design by MUS ARCHITECTS

PIVEXIN TECHNOLOGY MUS ARCHITECTS property design award

Siedziba PIVEXIN TECHNOLOGY design by MUS ARCHITECTS

Zespół obiektów kubaturowych i towarzyszącego im zagospodarowania terenu realizuje założenia programowe wynikające z wytycznych inwestora oraz idei kompozycyjnej i funkcjonalnego programowania wykonanego przez projektantów: BUDYNEK BIUROWY oraz HALĘ MAGAZYNOWĄ.

Obiekty zostały połączone w jedną bryłę o wymiarach zewnętrznych w 61,5 x 45 metrów.
Powierzchnia całkowita obiektu to 3800 m2, w tym: hala – 2150 m2 i biurowiec – 1650 m2,

ZAŁOŻENIA KOMPOZYCYJNE – WNĘTRZE

Nowa siedziba firmy Pivexin Technology została zaprojektowana funkcjonalnie i nowocześnie. Język artykulacji estetycznej jest zwarty i minimalistyczny. Czytelny układ przestrzeni został dopasowany do potrzeb zleceniodawcy zapewniając komfortowe i funkcjonalne warunki pracy.

We wnętrzu obiektu dominuje biel, którą uzupełniają drewniane okładziny oraz dodatki w kolorze czarnym podkreślające poszczególne elementy kompozycji i struktury projektu. Całość kompozycji dopełniają wyposażenie meblowe, również dopasowane do konkretnych funkcji pomieszczeń i założeń kompozycyjnych, jakie nam przyświecały podczas projektowania.

Wnętrze charakteryzuje klarowny minimalizm. Przejrzystość uzyskana poprzez zastosowanie szklanych przegród pionowych zapewnia ciągłość estetyczną przestrzeni, widoczność oraz swobodny przepływ światła zewnętrznego dostarczanego do wnętrza zarówno poprzez duże przeszklenia elewacyjne jak i osadzony w centralnej części dachu biurowca świetlik dachowy.

W pomieszczeniach biurowych zdecydowaliśmy się na integrację żywej roślinności z miejscami pracy - blaty robocze w miejscach pracy biurowej stanowią wyspy zieleni ozdobnej. Zieleń została zaimplementowana w centrum „wyspy biurowej” wydzielając poszczególne stanowiska pracy. Dzięki takiemu podejściu do projektowania stanowiska pracy biurowej w samym jego sercu wprowadziliśmy element kontaktu z naturą.

Żywa zieleń intensywna bądź ekstensywna pojawia się również w innych miejscach biura. Przede wszystkim w lobby oraz w strefie wypoczynkowej na piętrze gdzie wygodne kanapy i fotele ustawiono na tle żywej „zielonej ściany”.

Biuro jest demokratyczne, nowoczesne, współczesne … przepełnione światłem. Pozwala się skupić na pracy, ale nie zapomina o ludzkiej symbiozie człowieka z natura i potrzebie kontaktów między kolegami / współpracownikami.

PIVEXIN TECHNOLOGY MUS ARCHITECTS property design award

Siedziba PIVEXIN TECHNOLOGY design by MUS ARCHITECTS

PIVEXIN TECHNOLOGY MUS ARCHITECTS property design award

Siedziba PIVEXIN TECHNOLOGY design by MUS ARCHITECTS

PIVEXIN TECHNOLOGY MUS ARCHITECTS property design award

Siedziba PIVEXIN TECHNOLOGY design by MUS ARCHITECTS

PIVEXIN TECHNOLOGY MUS ARCHITECTS property design award

Siedziba PIVEXIN TECHNOLOGY design by MUS ARCHITECTS

PIVEXIN TECHNOLOGY MUS ARCHITECTS property design award

Siedziba PIVEXIN TECHNOLOGY design by MUS ARCHITECTS

PIVEXIN TECHNOLOGY MUS ARCHITECTS property design award

Siedziba PIVEXIN TECHNOLOGY design by MUS ARCHITECTS

PIVEXIN TECHNOLOGY MUS ARCHITECTS property design award

Siedziba PIVEXIN TECHNOLOGY design by MUS ARCHITECTS
__________

 

TYP     Biurowiec i hala magazynowa DATA projekt 2015, realizacja 2018
LOKALIZACJA     Nedza, Polska TEMAT Siedziba firmy Pivexin Technology
INWESTOR     Pivexin Technology ZESPÓŁ Adam Zwierzyński, Anna Porębska
    ZDJĘCIA Tomasz Zakrzewski, Adam Zwierzyński

__________

MUS ARCHITECTS to pracownia architektoniczna tworzona z pasją. Wielokrotnie nagradzana w krajowych i międzynarodowych konkursach architektonicznych. Nasze projekty cechuje funkcjonalność i pomysłowość. Opinie naszych Klientów potwierdzają świadczoną przez nas profesjonalną obsługę.

MUS ARCHITECTS Website Facebook   Nagrody 

Pivexin Technology Website Facebook 

Property Design Website

Photos: Tomasz Zakrzewski Photography Website

 

wizytówki

Komentarze:

loading
Nikt jescze nie skomentował tego artykułu.
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.