Reklama

wszystkie artykuły z działu >> INSTALLATION
02 września 2019
wszystkie artykuły z działu >> INSTALLATION

Nagle na nabrzeżu pojawia się… VAI OLTRE. Intrygując instalacja w San Cataldo

Słyszeliście o konkursie na projekt instalacji miejskiej, zbudowanej w technice DIY (samodzielna konstrukcja) organizowanym przez Archistart SCC2019 - w ramach IAHsummer, multidyscyplinarnego festiwalu kreatywności i rewitalizacji miast?

Tym razem młodzi architekci zbudzili do życia nabrzeże w San Cataldo, nadmorskim miasteczku w Apulii, ok. 10 km od Lecce. W starożytności był to ważny port, dziś przede wszystkim popularna miejscowość wypoczynkowa z piaszczystą plażą.

exhibitors_from_poland_exspace

Zwycięska Instalacja pojawia się nagle na nabrzeżu, jako odniesienie architektoniczne, które oferuje nowe perspektywy widoku na morze i interaktywnych działań dla plażowiczów. Zintegrowana z elementami wypoczynkowymi rampa umożliwia łatwy dostęp do plaży, stając się jednocześnie przejściem w kierunku morza - między przestrzenią publiczną a plażą.

Oto „Vai Oltre”…

Autorem Vai Oltre jest niemiecki architekt Julian Sillem, laboratorium plażowe koordynowane było przez Archistart Studio i Francesco Convertiniego.

exspace-VAI-OLTRE-Archistart-SCC2019

wszystkie zdjęcia Filippo Ferrarese

Projekt wynika z potrzeby zapewnienia połączenia między plażą a nabrzeżem, podzielonej przez lukę wysokości i niski mur, który utrudnia wizualną i przestrzenną ciągłość między nabrzeżem a plażą. Instalacja określa nową granicę i ją ulepsza. W tym sensie instalacja spełnia nie tylko funkcję łączenia, ale także myśli o znaczeniu swobody przemieszczania się.

exspace-VAI-OLTRE-Archistart-SCC2019

Postawienie konstrukcji blisko ściany tworzy wyraźny punkt odniesienia widoczny wzdłuż nabrzeża; kładka sprzyja zatrzymywaniu się oferując nowe perspektywy na podziwianie krajobrazu, a także platformę dla nowych funkcji, takich jak pokazy i gry dla najmłodszych.

Instalacja charakteryzuje się przejściem, które definiuje główne wejście na plażę, a kontrast między wąską ścieżką, a bokami zewnętrznymi, podyktowany różnymi kolorami, ma funkcję witania i kierowania; oś widzenia jest wyśrodkowana i sprowadzona do morza umożliwiając inne, peryferyjne widzenie perspektywy nabrzeża.

exspace-VAI-OLTRE-Archistart-SCC2019

exspace-VAI-OLTRE-Archistart-SCC2019

exspace-VAI-OLTRE-Archistart-SCC2019

exspace-VAI-OLTRE-Archistart-SCC2019

INFO

Instalacja: Vai Oltre
Projekt: Julian Sillem
Koordynacja: Francesco Convertini, Davide Tartaglia – Archistart team
Realizacjas: Silvana Paja, Alexandra Nica, Carolina De Franco, Kajetan Swieczkowski, Laura Hölzle, Harneet Kaur, Antonio Palmentieri, Maria Jose Sauma
Photo Filippo Ferrarese



wizytówki

Komentarze:

loading
Nikt jescze nie skomentował tego artykułu.

Reklamy

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.