wszystkie artykuły z działu >> ARCHITEKTURA
13 maja 2020
wszystkie artykuły z działu >> ARCHITEKTURA

Wiesz już jak Twoja ulubiona knajpka zadba o Twoje bezpieczeństwo?

NEWS-EXSPACE

Doskonałym przykładem, jak przekuć kryzys w branży restauracyjnej na biznesowy sukces jest Serres Séparées w Mediamatic ETEN w Amsterdamie. Rozwiązanie ma na celu utorować drogę restauracjom w erze post-pandemicznej.

Restrykcje gospodarcze wprowadzane w związku z pandemią wywołaną wirusem SARS-CoV-2 z tygodnia na tydzień będą znoszone - problem - jak funkcjonować w świecie post-koronowirusowym zostanie.

Ja, Ty, My chcemy czuć się w tym nowym, odmrażanym świecie bezpiecznie. Nie jest sztuką ponownie otworzyć centrum handlowe, targi czy restauracje i hotele. Sztuką jest pokazać Mi, Tobie czyli Nam, że będziemy czuli się bezpiecznie. O tej informacji w komunikatach zapominają prawie wszyscy: co robią/co zrobią byśmy czuli się bezpiecznie?

COVID-19 zagroził ludziom w wymiarze zdrowotnym, psychicznym oraz ekonomicznym. Dzisiaj bardzo wiele zależy od tego, czy będziemy potrafili spojrzeć na biznes w jak najszerszej perspektywie.

Od poniedziałku 18 maja 2020 roku w ramach odmrażania gospodarki w Polsce otwierają się restauracje. Jak będzie wyglądała post-koronowirusowa rzeczywistość w Twojej ulubionej knajpce za rogiem czy restauracji, w której lubiłeś się spotykać z przyjaciółmi? Pojawiają się dziesiątki pytań. Co się zmieni, by zapewnić nam bezpieczeństwo? Może nie zmieni się nic. A może zmieni się wszystko. Domyślamy się: ‘maseczki’- będą obowiązywać, czy nie? Płyn do dezynfekcji rąk przed wejściem do lokalu: będzie, czy nie będzie? Odległość między stolikami? Przegrody między stolikami: będą czy nie będą?

Tych pytań jest dużo więcej… Dlaczego? Ponieważ brakuje zwykłej, rzetelnej informacji - jak będzie wyglądała ‘nowa’ rzeczywistość w ulubionej knajpce za rogiem czy restauracji, w której lubiłeś się spotykać z przyjaciółmi. Są hasła i ‘wielki oddech UFFF’, że możemy już działać. Czas, który był dany restauratorom do zakomunikowania – jak zadbamy o Twoje bezpieczeństwo w naszym lokalu - już był i właśnie mija. Prawie wszyscy właściciele restauracji i knajpek go przegapili, skupiając się na problemach tu i teraz.  

Doskonałym przykładem, jak przekuć kryzys w branży restauracyjnej na biznesowy sukces jest Serres Séparées w Mediamatic ETEN.

Oddzielone od siebie szklarnie „Serres Separées” pozwalają zjeść posiłek w Amsterdamie podczas pandemii. Zdjęcia, które oglądacie zostały zrobione w Mediamatic ETEN w Biotoop Dijkspark podczas testów wykonanych dnia 28 kwietnia 2020 r. I opatrzone były komentarzem: „Ciesz się bezpiecznie serwowanym menu roślinnym w knajpce „Serres Separées” przy restauracji Mediamatic na tarasie nad rzeką w stolicy Holandii."

Mediamatic_SERRES_SEPAREES_exspace

Mediamatic SERRES SEPARÉES – wszystkie zdjęcia Anne Lakeman i Willem Velthoven

Mediamatic_SERRES_SEPAREES_exspace

Każda z pięciokątnych szklarni na tarasie nad rzeką obok głównego budynku Mediamatic kryje parę osób siedzących naprzeciw siebie przy stole, oferując widok na centrum nauki Nemo Renzo Piano.

W restauracjach i barach oddzielna sala tradycyjnie nosi nazwę francuską: „chambre séparée”. To sugeruje seksowną intymność: tutaj mogą się zdarzyć rzeczy, które powinny pozostać ukryte i niewidoczne dla wszystkich” -  mówią właściciele Mediamatic - „Zdecydowaliśmy się nazwać nasze szklarnie w języku francuskim. Chociaż to, co dzieje się w środku, będzie znacznie bardziej publiczne…

Kelnerzy w maseczkach serwują czterodaniowe menu na długich drewnianych deskach, aby odwiedzający nie musieli wychodzić ze ‘szklarni’. W mediamatycznym stylu używanie sztućców jest opcją, nieobowiązkową. „Nasi szefowie kuchni projektują jedzenie w taki sposób, aby doznania zmysłowe były przyjemne nie tylko smakiem”.

Mediamatic_SERRES_SEPAREES_exspace

Mediamatic_SERRES_SEPAREES_exspace

Mediamatic_SERRES_SEPAREES_exspace

Mediamatic_SERRES_SEPAREES_exspace

Mediamatic_SERRES_SEPAREES_exspace

Serres Separées są zalecane tylko dla osób, które już mieszkają razem. Rozwiązanie ma na celu utorować drogę restauracjom w erze post-pandemicznej.

+ Mediamatic SERRES SEPARÉES – zdjęcia: Anne Lakeman and Willem Velthoven

biznes-wczasach-pandemii-exspace

 

wizytówki

Komentarze:

loading
Nikt jescze nie skomentował tego artykułu.
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.