wszystkie artykuły z działu >> WYDARZENIA
05 listopada 2013
wszystkie artykuły z działu >> WYDARZENIA

Młode pokolenie gdańskich projektantów zaskakuje po raz kolejny.

"WOKÓŁ STOŁU"  WAiW ASP w Gdańsku

Wystawa WOKÓŁ STOŁU przygotowana przez studentów Wydziału Architektury i Wzornictwa Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku w ramach Łódź Design Festival (17-27 października) zaskoczyła wszystkich odwiedzających. Świerze, dojrzałe projekty. Wielu młodych projektantów z gdańskiej uczelni było można spotkać w Łodzi. Rozmowy z nimi wspominamy równie często jak ich projekty. Studenci z gdańskiej uczelni zaprezentowali prace zaskakujące i niezwykle przemyślane. Wiele projektów z odrobiną poczucia humoru i dystansu, które tak lubimy w designie.

Poniżej kilka wybranych prac z wielu, które nas zauroczyły. większośc prac zamieściliśmy w Galerii.

Spaghettiera

Spaghettiera jest sztućcem wykonanym ze stali nierdzewnej przeznaczonym do jedzenia tradycyjnej, włoskiej potrawy jaką jest spaghetti. Pozwala w łatwy i oryginalny sposób nawijać nitki makaronu. Oszczędna i minimalistyczna forma powstała na skutek inspiracji coraz powszechniejszą filozofią życia, a właściwie jedzenia – slow food. Jedną z podstawowych zasad tego ruchu jest celebracja posiłków.

SPAGHETTIERA- Karolina Navus Wysocka. "Jestem studentką Akadami Sztuk Pięknych w Gdańsku na kierunku Wzornictwo. W projektowaniu interesują mnie granice pomiędzy „gotowym” produktem, a tym co wnoszą w jego formę i funkcję użytkownicy. Poszukuję rozwiązań prostych, harmonijnych, czasem zaskakujących – dających odbiorcom pole do interakcji. Współpracuję z Tomkiem Kisielem."

NÓŻ DO SMAROWANIA | Jak po maśle!

Poszukiwanie istoty smarowania poprzez obserwacje tej czynności, doprowadziły mnie do jednego wniosku ¨C typowe noże do masła wcale nie ułatwiają nam życia. Inspiracją i odpowiedzią na ten problem okazała się piętka od chleba, która jest jakże użytecznym narzędziem, gdy chcemy wyskrobać z garnka to co najlepsze. Dlaczego nóż musimy trzymać w zaciśniętej dłoni, podczas gdy smarowanie jest dużo przyjemniejsze i efektywniejsze, gdy wykorzystujemy nacisk wszystkich palców? Przedmiot czerpie z naturalnych gestów, formą natomiast nawiązuje do pierwotnych narzędzi, jakże wartościowych i funkcjonalnych w swej prostocie.

Maria Marjakova Noż do smarowania. "Moja życiowa pasja to zdobywanie nowych doświadczeń, wrażeń, umiejętności, obserwowanie i analizowanie świata, odkrywanie odpowiedzi w prostocie jego funkcjonowania. Poznawanie go przez podróże te dalekie i całkiem bliskie,przez smaki codzienności i jej niezwykłości,w gotowaniu i smakowaniu. Przygodę z wzornictwem zaczęłam 2 lata temu. Najwspanialsza jest dla mnie praca w materiale, doświadczanie go, zmaganie się z nim i bezpośredni wpływ na to co tworzę. Sprawia mi to niesamowitą radość i jest sensem mojej pracy projektowania, którą pragnę się dzielić poprzez moje projekty." - Maria Marjakova

Nóż do granatów


Jak zjeść granat? Ciężki temat. =Ten nóż może pomóc. Właściwie jest też łyżką. Nie wiadomo czym bardziej. Jego organiczny kształt został zaprojektowany tak, by za jednym ruchem odkroić ogonek owocu, a później naciąć jego purpurową skórkę w dokładnie ten sam sposób jak się  pomarańczę. Chwilę potem granat ukazuje nam swoje soczyste nasiona, które możemy poszczególnie, kolejno jedno za drugim, wyjąc za pomocą łyżko ¨C noża i dzięki wymyślonej pochyłości każde z nich wpadnie wprost do naszych ust. Banalnie proste. Projekt wykonany jest z miedzianej blaszki pokrytej złotem.


Agata Wojtczak Łyżeczka do granatu. Trudno mi określić się w konkretnych i sztywnych ramach. Nie lubię o sobie mówić, , wolę kiedy prace same mówią.. Jestem studentką III roku wzornictwa przemysłowego w Gdańsku. Ale studiowałam też rok na Akademii Sztuk Pięknych w Mediolanie. Nieco niezorganizowana i nieprzeciętna, uwielbiam miasta nocą i lody pistacjowe. W swoich pracach staram się łączyć delikatną i subtelną elegancję z formami sztywnymi i ciężkimi. Nie boję się żadnego tematu i z otwartą głową podchodzę do każdego nowego projektu. Moją największą pasją jest moda i kuchnia, bo w obu dziedzinach konkretny plan nie jest mile widziany, a efekty są zawsze zaskakujące. Dzięki temu można tworzyć prawdziwe i wysublimowane dzieła.


Talerze
Pomysł zrodził się z obserwacji kolacji dwójki studentów, którzy nie używali noża podczas posiłku. obiadu. Problemem, który napotkali był ostatni kęs – aby dokończyć posiłek niezbędne okazało się przechylenie talerza. Projekt zainspirowany jest naturalnym gestem, który wykonywany jest podczas spożywania obiadu. Kształt krzywizny pozwala na swobodne trzymanie przedmiotu ponad stołem przy użyciu tylko jednej ręki. Każda porcja nakładana jest na widelec lub łyżkę z wykorzystaniem zaokrąglonej części talerza, co eliminuje potrzebę zastosowania noża oraz niweluje sposób kończenia posiłku uznawany powszechnie za niestosowny.

Krzysztof Rychławski Talerze. "Jestem absolwentem Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy. Studiowałem konstrukcję i budowę maszyn na Akademii Techniczno-Rolniczej w Bydgoszczy, obecnie zaś jestem studentem wzornictwa na Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku. Jestem projektantem nie tylko z wykształcenia, ale przede wszystkim z zamiłowania. Wszystkie projekty realizuję pod pseudonimem Chris Trash. Utalentowany, zdeterminowany, zaangażowany. W swoich projektach łączę walory estetyczne z funkcjonalnością, która stanowi najważniejszy punkt moich prac. Wciąż rozwijam swoje umiejętności, dążąc do doskonałości w dziedzinie projektowania. Samodzielność w tworzeniu, umiejętność działania w grupie i dowodzenia zespołem sprawiają, że Chris Trash to osoba, której szukasz." Krzysztof Rychławski

O wystawie: WOKÓŁ STOŁU opowiadają organizatorzy: DesK Design Kolektyw ASP Gdańsk

“Biesiadnicy stawali się coraz lżejsi, im dłużej jedli i pili, i coraz lżejsze były ich serca” 
Karen Blixen, Uczta Babette

Stół to jeden z najbardziej nacechowanych emocjonalnie, społecznie i kulturowo obiektów. Nie powinien więc być rozumiany jedynie jako wyrób przemysłu meblarskiego. Stół, zwłaszcza wtedy, gdy się do niego zaprasza, to bowiem także całe, skoncentrowane wokół wydarzenie. W napisanej przez Karen Blixen “Uczcie Babette”, biesiada przy stole przenosi się z wymiaru rzeczywistego w pozaempiryczny. Uczestnicy spotkania stają się radośni i otwierają się na „smaki życia”. Staje się to możliwe dzięki niezwykłej kucharce-artystce, która zapraszając do stołu, tworzy dzieło sztuki – ucztę.

Prezentująca dokonania młodego pokolenia gdańskich projektantów wystawa “Wokół stołu” eksploruje temat codzienności, dla której punktem odniesienia staje się ten mebel wraz z całym bogatym imaginarium odniesień. Przestrzeń, której dominantę stanowią warsztatowe, wykonane z drewna blaty, nawiązuje do idei wspólnego dyskutowania i wymiany doświadczeń podczas organizowanych wokół stołu spotkań. Przygotowany przez Wydział Architektury i Wzornictwa stół, miał swoją premierę na tegorocznych targach DMY w Berlinie, pokazywaliśmy go również w murach gdańskiej Akademii, skąd obecnie trafia na łódzki festiwal. We wszystkich tych lokalizacjach istota projektu opierała i opiera się na zachęceniu do wymiany poglądów, spostrzeżeń i refleksji, gdzie zarówno zwiedzający, jak i młodzi projektanci z ASP, których spotkać można będzie „wokół stołu” przez cały okres trwania wystawy, na równych prawach staną się beneficjentami takiego układu.

Wystawa odzwierciedla żywotność i różnorodność młodej, gdańskiej sceny projektowej, oferując także osobisty wgląd w szczególną sferę akademickiego świata. Pomimo, znaczących z punktu widzenia prac i zaplecza, różnic pomiędzy uczestniczącymi w przedsięwzięciu projektantami, łączy ich wspólne miejsce, które oddziaływuje na ich twórczą działalność. Pokazane na wystawie, funkcjonalne i ergonomiczne, ale też konceptualne czy bardziej ulotne, prace miały swój początek podczas dyskusji przy pracownianym stole. Wystawa powstała w wyniku bliskiego dialogu, w który zaangażowała się zarówno kadra akademicka, jaki i studenci uczelni, i jest efektem złożonego procesu koncentrowania i dekoncentrowania uwagi. Jest jak ożywiona dyskusja podczas uczty, która rozbrzmiewa w swej charakterystycznej polifonii. Dziś zapraszamy do niej i was.


Wydział Architektury i Wzornictwa Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku

www.aiw.asp.gda.pl

Wydział Architektury i Wzornictwa na gdańskiej Akademii Sztuk Pięknych to żywe miejsce dyskusji na temat współczesnego designu. Podczas spotkań ze, składającą się głównie z aktywnych zawodowo praktyków, kadrą akademicką, studenci zdobywają wiedzę na temat wzornictwa, ucząc się twórczych i aktywnych postaw, sprzyjających zrozumieniu złożoności współczesnego świata. Celem studiów jest tu rozbudzenie kreatywności oraz wykształcenie umiejętności dających swobodę w operowaniu współczesnym warsztatem projektanta, który uwzględnia tradycję, a także najnowsze osiągnięcia w dziedzinie.

Celem Wydziału jest stworzenie absolwentom możliwości samodzielnej pracy twórczej w warunkach otwartego na globalną gospodarkę wolnego zawodu, oraz przygotowanie wykwalifikowanej kadry zdolnej do samodzielnego dostrzegania, badania i rozwiązywania problemów projektowych, ramach podejmowanej pracy w różnych podmiotach gospodarczych sektora prywatnego i publicznego. Edukacja podczas studiów na Wydziale ma charakter multidyscyplinarny, wykraczając poza dziedzinę sztuk plastycznych, powiązana jest zarówno z naukami technicznymi jak i humanistycznymi.

żródło: http://aspgdansk.wordpress.com/

wizytówki

Komentarze:

loading
Nikt jescze nie skomentował tego artykułu.

Reklamy

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.