Reklama

wszystkie z działu >> Wydarzenia
17 lipca 2017
Wydarzenia

Zapraszamy do multimedialnego laboratorium przyszłości: 'infuture food lab' na Gdynia Design Days 2017

Wystawa: infuture food lab
Gdynia Design Days 2017
Termin: 30.06-9.07.2017
Miejsce: PPNT Gdynia
Kurator: dr Marta Flisykowska, Wydział Architektury i Wzornictwa ASP w Gdańsku
Autor: Natalia Hatalska

Mięso in vitro, mąka z owadów, jadalny druk - to wszystko dzieje się już dziś! Jak będzie wyglądać jedzenie przyszłości? Zapraszamy do multimedialnego laboratorium przyszłości: infuture food lab.

Na wystawie „infuture food lab” na Gdynia Design Days można było podziwiać wizje jedzenia, wykreowane przez studentów Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku realizujących z infuture institute projekt typu „speculative design”. Pomysłodawcą wystawy była Natalia Hatalska - analityk trendów, założycielka i CEO instytutu badań nad przyszłością - infuture hatalska foresight institute. Kuratorem wystawy była dr Marta Flisykowska z Wydziału Architektury i Wzornictwa ASP w Gdańsku.

Projekt „Future of Food” to wzorcowy przykład udanej, interdyscyplinarnej współpracy dwóch różnych ośrodków naukowo-badawczych z biznesem. Projekt został zainicjowany przez Natalię Hatalską, założycielkę infuture institute która we współpracy z Wydziałem Architektury i Wzornictwa ASP w Gdańsku zorganizowała konkurs na prace typu speculative design.

Na podstawie opracowanych przez instytut infuture trendów żywieniowych, kulturowych, społecznych i środowiskowych, studenci ASP podjęli się zaprojektowania jedzenia przyszłości. Założeniem konkursu było, aby każdy z projektów został merytorycznie osadzony w rzeczywistości, a wizjonerska koncepcja miała podstawy naukowe.Finał stanowi ekspozycja prac konkursowych „infuture food lab” oraz opracowanie raportu „Future of Food”.

Projekt prowadzony był przez Pracownię Designu Eksperymentalnego oraz konsultowany z mikrobiologiem Adamem Ossowickim z Netherlands Institute of Ecology (NIOO-KNAW).

Projekty powstałe w gdańskim ASP stanowią część wkładu merytorycznego do opracowanego przez infuture hatalska foresight institute raportu „Future of Food”, którego partnerem strategicznym jest firma Tesco.

---------
Więcej o Gdynia Design Days przeczytasz tutaj

04 lipca Natalia Hatalska wygłosiła prezentację pt. „Life after food (as we know it)”. Założycielka infuture institute - instytutu zajmującego się prognozowaniem przyszłości -  przedstawiła wyniki i wnioski z raportu „Future of Food”, nad którym Instytut pracował ostatnie miesiące.

Podczas wykładu przyjrzeliśmy się wszystkim etapom związanym z produkcją, przetwarzaniem, przechowywaniem, transportem i spożywaniem żywności. Dowiedzieliśmy się jak będziemy hodować zwierzęta, uprawiać rośliny oraz jak zmieni się gospodarowanie odpadkami spożywczymi. Spróbowaliśmy również odpowiedzieć na pytanie: Jak stworzyć system, który zapewni nam dostęp do świeżego, zdrowego, bezpiecznego i odżywczego jedzenia, produkowanego w sposób zrównoważony, przyjazny środowisku? A finalnie, dowiedzieliśmy się, co tak na prawdę  będziemy mogli/musieli jeść.

Wystąpienie było merytorycznym uzupełnieniem wystawy „infuture food lab”.

żródło: materiały prasowe Gdynia Design Days
www.gdyniadesigndays.eu
photos: materiały prasowe organizatora

-----------------

Natalia Hatalska - Pomysłodawczyni projektu Future of Food

Analityk trendów, założycielka i CEO instytutu badań nad przyszłością - infuture hatalska foresight institute. Autorka bloga hatalska.com uznawanego za jeden z najbardziej wpływowych blogów w Polsce i bestsellerowej książki Cząstki przyciągania. Absolwentka Uniwersytetu Gdańskiego i Akademii Ekonomicznej w Poznaniu. Jako stypendystka prestiżowego programu Joseph Conrad Scholarship studiowała również w London Business School w Wielkiej Brytanii. Członek Rady Marek w konkursie Superbrands. Członek Rady Ekspertów Think Tank. Nagrodzona przez Geek Girls Carrots Srebrną Marchewką za bycie wzorem kobiety zajmującej się nowymi technologiami. W styczniu 2017 uznana przez redakcję magazynu Wysokie Obcasy za jedną z 50 najbardziej wpływowych kobiet w Polsce.

Marta Flisykowska - kuratorka wystawy infuture food lab i Dyplomy ASP: Architektura i Wzornictwo

Pracuje na Wydziale Architektury i Wzornictwa w pracowni Designu Eksperymentalnego. Interesuje się różnymi aspektami projektowania, szczególnie w kontekście społecznym. Swoje spostrzeżenia wykorzystuje w projektach, wystawach i publikacjach, m.in. TAKE ME, co rocznej edycji Trend Book + (2010 – 2015).  Interesuje się różnymi aspektami projektowania, szczególnie w kontekście społecznym. Design traktuje jako spotkania lokalnych i globalnych przestrzeni kultury. Ceni rolę eksperymentu w designie, w swoich projektach często łączy tradycyjne techniki rzemieślnicze z nowymi technologiami.

Komentarze:

loading
Nikt jescze nie skomentował tej aktualności.
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.